Programma's

Volksgezondheid, milieu en duurzaamheid

Gezondheid

Verbetering van factoren in de leefomgeving met een positieve invloed op de gezondheid, waaronder de luchtkwaliteit.

Volgens het Delta Programma Ruimtelijke Adaptatie is een volgende meetronde ‘klimaatstresstest gepland in 2024, dat wij, net als de eerste ronde in 2016 in Regio-verband oppakken.

We stellen beleid op voor geur, geluid en externe veiligheid.

We voeren het Uitvoeringsprogramma Luchtkwaliteit 2030 uit.

Gezondheidswinst door de focus op preventie.

De focus op preventie blijft onverminderd van kracht. Voorkomen is beter dan genezen. Met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) wordt 'focus op preventie' onderstreept.

Vermindering van alcohol- en drugsgebruik.

Het verminderen van alcohol- en drugsgebruik is een onderdeel van het verbeteren van de leefstijl. Leefstijl zal een thema/onderdeel zijn in de herijkte gezondheidsnota. In die nota worden concrete doelen en ambities over het terugdringen van alcohol- en drugsgebruik opgenomen.
Het regionale project ‘denormalisering drugs’, ook wel bekend onder de naam ‘SKIP’, is een (bekend) project dat lopende is en een bijdrage moet leveren aan het verminderen van drugsgebruik.

Herijking van het gezondheidsbeleid.

We ontwikkelen het gezondheidsbeleid verder door. De vier thema’s waar we extra op in gaan zetten zijn: mentale gezondheid, eenzaamheid, leefstijl en leefomgeving.

Duurzaamheid

Een fundament voor een klimaatbestendige leefomgeving (met aandacht voor vermindering van hittestress) en de energietransitie, waaronder duurzame opwek met zon en wind met een nadrukkelijke regierol voor de gemeente.

We stellen een uitvoeringsagenda klimaatadaptatieplan op.  We starten gemeentebreed met de uitwerking van klimaatadaptief beleid.

We stellen een beleidskader duurzame opwek op met daarin de herijking van het zonneparkenbeleid en een uitwerking van de (on)mogelijkheden van windmolens. We zetten in op uitbreiding energienet en innovatieve snelle oplossingen voor opwek- en afnameschaarste.  Dit zorgt ervoor dat er ook een plan MER voor de RES opgesteld gaat worden waar we als gemeente bij betrokken zijn. We voeren de eerste tranche zonneparken uit en ondersteunen innovatieve opwekvormen wanneer deze kansrijk zijn.

We zetten de deelname STILA (stimuleringsregeling landschap) -, de samenwerkingsovereenkomst met de provincie, ook na 2023 voort.

Minimaal behoud en waar mogelijk versterking van de biodiversiteit in de leefomgeving.

We stellen een uitvoeringsprogramma biodiversiteit op met daarin: behoud, verbetering en beheer van gemeentelijk groen; versterken groenblauw netwerk, natuur inclusief bouwen, natuur inclusieve landbouw, duurzame en klimaat adaptieve maatregelen en vergroening particulier terrein.

Versnelling van energiebesparing en versnellen van ‘zon op dak’.

We werken aan een samenhangende en overkoepelende aanpak voor het deelprogramma Energiebesparing. We ontwikkelen een aanpak op Energiebesparing breed met daarin: 1.1 Aanpak (door)ontwikkelen op versnellen energiebesparing huurwoningen.  1.2 Aanpak (door)ontwikkelen op versnellen energiebesparing koopwoningen.  1.3 Voortzetten aanpak Energiebesparing Maatschappelijk vastgoed.  1.4 Voortzetten samenwerking met Bedrijven/Doe.  1.5 Ontwikkelen aanpak gericht op organisaties in directe invloedssfeer van de gemeente.

Naleving afspraken uit de Regionale Energie Strategie (RES) en uitvoering van de eerste tranche zonneparkenbeleid.

We stellen (samen met de regio) een plan MER voor RES2.0 op. We doorlopen het vergunningstraject van de eerste tranche zonneparken (30ha).

Eén wijkuitvoeringsplan voor de warmtetransitie (aardgasvrij) met een focus op de uitvoering en het gesprek met bewoners en eigenaren.

Vanuit de informatie in de Transitievisie Warmte (TVW) beginnen we met verder onderzoek naar beide mogelijke startwijken (Oranjewijk/Dorsveld en Den Bunders (Laren en Donken) en pakken dit in participatie op met de inwoners, woningbouwcorporaties, ondernemers en andere belanghebbenden. We maken een keuze voor een van beide wijken. We stellen een Wijkuitvoeringsplan op met onder andere informatie over de kosten voor het realiseren van een alternatief systeem.

Innovatieve duurzaamheidskansen benutten we in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven zoals het mogelijk maken van minimaal 1 waterstoftankstation in onze gemeente.

We stimuleren slimme innovatieve oplossingen voor opwek en opslag (onder andere waterstof/ warmtenetten bij nieuwbouwwijken) en geven kaders zodat de uitrol gekopieerd kan worden en niet elk project het wiel uit moet vinden.

Circulariteit is het nieuwe normaal in het denken en handelen bij bedrijven, inwoners en verenigingsleven.

We zetten een overkoepelende aanpak voor circulariteit op met daarin: een aanpak voor duurzaam bouwen en renoveren, ondersteuning en coördinatie van activiteiten circulariteit binnen het bedrijfsleven, de aanpak voedselverspilling, de transitie huishoudelijk afval, het verankeren van circulariteit in het inkoopproces en het verbreden van de verduurzaming maatschappelijk vastgoed met thema circulariteit.

Lasten & baten

x € 1.000

16.238

5,8 %

4.011

1,4 %

Deze pagina is gebouwd op 09/25/2023 10:52:31 met de export van 09/25/2023 10:38:11