Het grondbeleid voor de gemeente Meierijstad is in 2018 vastgesteld in de nota Grondbeleid. In deze nota zijn onder andere de uitgangspunten opgenomen waaronder gronden worden aangekocht, verkocht, de methode waarop grondprijzen worden bepaald en uitgangspunten die gehanteerd worden binnen het grondbedrijf. Op basis van deze vastgestelde uitgangspunten wordt jaarlijks de nota grondzaken vastgesteld. Hierin vindt een verdere uitwerking en specificering van de nota Grondbeleid plaats.
Medio 2023 zijn de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt dynamisch. Zo is de vraag naar woningen nog steeds groot, waardoor de transactieprijzen gestegen zijn. Inmiddels is een afvlakking van de stijging van de VON-prijzen te zien. De prijsontwikkeling van grondstoffen ten behoeve van de bouw van de woningbouw laat nog steeds een stijgende, maar ook afvlakkende, lijn zien. De beschikbaarheid van grondstoffen en personeel hebben een dempend effect op het tempo van woningbouw.
De grondprijs van de gemeentelijke bouwkavels wordt bepaald op basis van een residuele methode. De ontwikkeling van de koopsom zorgt voor een hogere grondprijs terwijl de stijging van de bouwkosten een dalend effect heeft. Afhankelijk van hoe beide zich verder gaan ontwikkelen kan dit een invloed hebben op de uiteindelijke grondprijs die de gemeente kan vragen voor haar kavels.
De gevestigde WVG op een locatie in Sint-Oedenrode dient er toe om de regie als gemeente in de hand te houden. Daarnaast wordt ook getracht om de projecten die niet op gemeentelijke grondposities ligt in productie te krijgen.
De vraag naar bouwgrond voor bedrijfsmatig vastgoed blijft onverminderd hoog. Dit geldt zowel voor de lokale behoefte als ook de (boven) regionale bedrijven.