Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid in werking getreden. De gemeente meierijstad voldoet aan de wettelijke eisen. In 2022 is al de procesbeschrijving verstrekken van informatie op verzoek aangepast en ingevoerd. Hiermee wordt sturing gegeven aan de behandeling van Woo-verzoeken.
Daarnaast zijn we aan de slag gegaan met de procesbeschrijving voor openbaarmaking van informatie op eigen initiatief. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er in 2023 een begin zou worden gemaakt met actief openbaar maken van informatie op het wettelijk verplichte platform PLOOI. In december 2022 is echter vast komen te staan dat dit platform er niet komt. De inspanningen om te komen tot een gedragen proces waren dus voor niets geweest. Gevolg hiervan is dat er onduidelijkheid is ontstaan over de inwerkingtreding van de verplichting tot actieve openbaarmaking.
Het college heeft gezocht naar alternatieve manieren om toch actief informatie openbaar te maken. Dit stuit echter op praktische problemen. In de eerste plaats zijn de nieuwe wettelijke eisen die aan de wijze van actieve openbaarmaking zullen worden gesteld nog niet bekend. Dat brengt het risico met zich mee dat een eventuele door Meierijstad gekozen aanpak straks niet (volledig) in overeenstemming met deze eisen blijkt te zijn, waardoor we wederom onze werkwijze zullen moeten aanpassen. Daarnaast zijn de technische mogelijkheden op dit moment beperkt. Er zullen waarschijnlijk aanzienlijke investeringen moeten worden gepleegd. Ook hierom is het gewenst dat we weten of deze investeringen rendabel zullen zijn. Verder zullen we dan keuzes moeten maken welke informatie we al wel, en welke we nog niet actief openbaar gaan maken. Hierbij kan de door de minister uitgebrachte eerste prioriteitstelling wellicht niet volledig worden gevolgd omdat dit geen maatwerk betreft. Al met al voldoende onzekerheden om even een pas op de plaats te maken met actieve openbaarmaking en ons te concentreren op de openbaarmaking van informatie op verzoek.
De gemeentelijke organisatie staat onder zware druk. Er komen verschillende omvangrijke Woo-verzoeken binnen. Deze vragen veel inspanningen van de behandelende medewerkers. Bij de jaarrekening zullen wij verantwoording afleggen over het aantal verzoeken, de doorlooptijd, de aard van de besluitvorming en het aantal hieruit voortvloeiende bezwaar- en beroepszaken.
Het is de verwachting dat er verlichting van de werklast optreedt als er meer informatie actief openbaar wordt gemaakt. Hierom is het dringend gewenst tot zo spoedig mogelijk een aanvang te maken met actieve openbaarmaking. Wanneer er in 2024 voldoende informatie beschikbaar is zullen wij dan ook mede hierom dit onderwerp voortvarend oppakken. Als dit niet kan binnen het door de minister beschikbaar gestelde budget zullen we ons tot uw raad wenden met een begrotingswijziging of hierover verantwoording afleggen in een berap.