Ambitie
In lijn met de afspraken van Parijs hebben we in 2050 een CO2-neutrale, klimaatbestendige en circulaire leef- en werkomgeving in Meierijstad. Samen zetten we de schouders er onder en maken we Meierijstad duurzaam.
Bestuursdoelen
De volgende bestuursdoelen vallen onder deze programmalijn. Deze bestuursdoelen met de activiteiten uit het college werkprogramma TiMM zijn te vinden bij het begrotingsprogramma Volksgezondheid, Milieu en Duurzaamheid.
Duurzaamheid |
---|
Een fundament voor een klimaatbestendige leefomgeving (met aandacht voor vermindering van hittestress) en de energietransitie, waaronder duurzame opwek met zon en wind met een nadrukkelijke regierol voor de gemeente.
Minimaal behoud en waar mogelijk versterking van de biodiversiteit in de leefomgeving.
Versnelling van energiebesparing en versnellen van ‘zon op dak’.
Naleving afspraken uit de Regionale Energie Strategie (RES) en uitvoering van de eerste tranche zonneparkenbeleid.
Eén wijkuitvoeringsplan voor de warmtetransitie (aardgasvrij) met een focus op de uitvoering en het gesprek met bewoners en eigenaren.
Innovatieve duurzaamheidskansen benutten we in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven zoals het mogelijk maken van minimaal 1 waterstoftankstation in onze gemeente.
Circulariteit is het nieuwe normaal in het denken en handelen bij bedrijven, inwoners en verenigingsleven.
Het tweede uitvoeringsprogramma duurzaamheid loopt van 2023 tot en met 2026 en is gebaseerd op de visie voor 2050. Het uitvoeringsplan bevat de volgende onderwerpen:
Energie opwek
De opgaven bestaan uit oplossen van de netschaarste, uitvoeren van de Regionale Energiestrategie, uitvoering beleid duurzame opwek, stimuleren van innovatieve opwekvormen, meewerken aan een grid voor bedrijventerreinen.
Energiebesparing
We gaan verder met het Nationaal Isolatie Programma, met de verduurzaming van het Maatschappelijk Vastgoed, werken samen met het georganiseerde bedrijfsleven, geven vorm aan het zakelijk loket en het inwonersloket, en bestrijden energiearmoede.
Warmte
Voor Meierijstad Aardgasvrij starten we met een eerste wijkuitvoeringsplan.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
In deze periode werken we verder aan Fairtrade.
Circulariteit
We maken overkoepelend beleid voor circulariteit en werken aan deelprojecten zoals duurzaam bouwen en renoveren, tegengaan van voedselverspilling, transitie huishoudelijk afval, duurzaam inkopen, en materiaalgebruik maatschappelijk vastgoed.
Schone lucht
We voeren het Schone Lucht Akkoord en de duurzame mobiliteitsvisie uit en maken beleid voor laadpalen.
Klimaatbestendig
We stellen beleid op voor klimaatadaptatie met een uitvoeringsagenda. Ook lopen concrete projecten zoals Grote Oogst De Dubbelen en activiteiten vanuit het VGRP.
Biodiversiteit
Voor biodiversiteit zijn de speerpunten gemeentelijk groen, groenblauw netwerk, natuurinclusief bouwen en natuurinclusieve landbouw.